Prof. Dr. Martin Viessmann byl se svou rodinnou firmou zvolen podnikatelem roku 2016

Majitel výroby topných, průmyslových a chladicích systémů ze severního Hesenska získal renomovanou cenu určenou pro majitele rodinných firem.

Akademie INTES pro rodinné firmy a časopis Impulse prokazují od roku 2004 čest nejúspěšnějším podnikatelům Německa, kteří jsou majiteli rodinných firem.

Akademie INTES pro rodinné firmy, podnik skupiny PwC a podnikatelský časopis Impulse udělily na zámku Bensberg Prof. Dr. Martinu Viessmannovi renomovanou cenu „Podnikatel roku s rodinnou firmou“. Ocenili tak vizionáře, který dříve než ostatní zaměřil svůj podnik na trvale udržitelný vývoj a trvale investuje do oblasti digitalizace.

63letý Dr. Martin Viessmann, který stojí v čele rodinné firmy od roku 1992, předal toto léto funkci DEO svému dosavadnímu zástupci Joachimu Janssenovi a nyní se soustředí na svou roli prezidenta správní rady. Pozici CDO převzal jeho syn Maximilian. Tím byl učiněn první krok v rámci předání firmy čtvrté generaci.

Společnost Viessmann Group se sídlem v severohesenském Allendorfu patří k předním mezinárodním výrobcům topných, průmyslových a chladicích systémů. Byla založena roku 1917, se svými 11600 zaměstnanci vytvořila hromadný obrat 2,2 miliardy eur, z toho více než polovinu v zahraničí.

„Martin Viessmann je skvělý podnikatel – je ekonomicky úspěšný, nechybí mu sociální odpovědnost a má hluboké kořeny ve svém regionu, za jehož obyvatele se cítí být odpovědný,“ zdůvodnil předseda poroty Prof. Dr. Peter May letošní volbu. Jmenováním svého syna do funkce Chief Digital Officer učinil jasný vzkaz směrem k digitalizaci: „Pokud by se měl náš obchodní model narušit, tak nejlépe z vlastní rodiny!“

Jako rodinný podnik klade Viessmann zvláštní důraz na zodpovědné a dlouhodobé jednání, téma trvalé udržitelnosti jako cíl podnikání si vymezil velice brzy po svém založení. Podnik tak ve svém hesenském sídle v Allendorfu (Eder) již několik let dosahuje cílů zaměřených na ochranu klimatu, které si Spolková vláda stanovila pro rok 2050. „Martin Viessmann nejen že zdvojnásobil od počátku devadesátých let obrat,“ řekl šéfredaktor časopisu Impulse Dr. Nikolaus Förster, „ale zmodernizoval interní procesy a – s větším odhodláním než mnoho jiných rodinných firem – se pustil do digitálního obratu."

„Naší cenou vyznamenáváme od roku 2004 skvělé podnikatelské osobnosti, jako je Martin Viessmann, za nimiž jako podnikateli s rodinnými firmami zůstávají zvláštní výkony a udávají takový směr, „aby udrželi vlastnictví firmy z generace na generaci a zajistili tak soudržnost rodiny,“ dodává Dr. Dominik von Au, jednatel akademie INTES pro rodinné podniky.

Vedle předsedy poroty Prof. Dr. Petera Maye a šéfredaktora časopisu Impulse Dr. Nikolause Förstera byli členy této výjimečné poroty Dr. Patrick Adenauer (F.B.N. Deutschland), Dr. Peter Bartels (PwC), Marie-Christine Ostermann (Die Familienunternehmer – ASU), Hans Demmel (n-tv), Prof. Dr. Nadine Kammerlander (WHU), Axel Kilian (UBS Deutschland), Dr. Peter Raskin (Privatbank BERENBERG), Dr. Jörg Ritter (Egon Zehnder International), Dr. Hans Schlipat (Rochus Mummert) a Dr. Dominik von Au (Akademie INTES pro rodinné firmy).

Mezi dosavadní nositele cen patří: Dr. Simone Bagel-Trah (Henkel), Stefan Fuchs (Fuchs Petrolub), rodina Leibinger (TRUMPF Gruppe), Heinrich Deichmann (Deichmann), Heinz Gries a Andreas Land (Griesson–de Beukelaer), Stefan Messer (Messer Group), Dr. Markus Miele a Dr. Reinhard Zinkann (Miele), Bernhard Simon (Dachser), Dr. Jürgen Heraeus (Heraeus Holding), Dr. Peter- Alexander Wacker (Wacker Chemie), Michael Stoschek (Brose) a Maria- Elisabeth Schaeffler (INA-Schaeffler-Gruppe).

Fotografie

Dr. Dominik von Au, jednatel akademie INTES (vpravo), vyznamenal Prof. Dr. Martina Viessmanna jako podnikatele roku 2016 s rodinnou firmou. M. Viessmann v doprovodu manželky Annette a dětí Kathariny a Maximiliana.
Allendorf (Eder) 9. listopad 2016

Fotky k tiskové zprávě