Vyžádat bezplatné poradenství

Jak bude vypadat bydlení v roce 2050?

Vyžádejte si bezplatné poradenství

Každý aspekt našeho života, zejména naše domovy, se mění a reagují na rychlý vývoj nových technologií a na naše neustále se zvyšující povědomí o udržitelnosti. Tím se nevyhnutelně mění i způsob, jakým přistupujeme ke každodenním činnostem a způsob, jakým žijeme v našich domovech.

Provedli jsme výzkum na toto téma a zároveň jsme požádali futurologa, Dr. Iana Pearsona, aby nám poskytl svůj názor, který by nám pomohl vytvořit jasnější vizi budoucnosti, konkrétně o bydlení v roce 2050. Virtuálních okna a roboti v kuchyni – high-tech domovy budoucnosti téměř připomínají klasické futuristické filmy, jako jsou Terminátor a Blade Runner.

Typy bydlení v roce 2050

Mikro-byty

Kromě ekologicky zaměřeného bydlení také uvidíme změny ve velikosti domů. Domy, ve kterých bydlíme nyní, budou s největší pravděpodobností stále existovat v roce 2050, nicméně Dr. Ian Pearson předpovídá, že města, jako je Londýn a Manchester, budou vyžadovat řešení pro svou stále se zvyšující populaci. Budeme používat extrémně silné materiály ke stavbě mrakodrapů tyčících se do výšky 10 km v pyramidové formě, což nám umožní ubytovat co možná nejvíce lidí. Tyto stavební struktury budou obsahovat mikro-byty vhodné pro jednu osobu. Některé z nich nebudou mít fyzická okna – tyto byty budou vybaveny virtuálními okny simulujícími skutečné denní světlo a počasí.

Domy pro stárnoucí populaci

Zatímco lékařské pokroky a lepší životní prostředí prodlužují průměrnou délku života, populace starší 65 let neustále roste. 

Podle nadace NHBC se pro tuto věkovou skupinu objeví dva druhy domovů. Budou existovat celoživotní domy, tedy domy, které budou dostatečně flexibilní, aby se s plynoucím časem přizpůsobily omezenější fyzické a kognitivní mobilitě svých obyvatel. Tyto byty by měli mít bezbariérový přístup po celé domácnosti a budově, snadno dostupné výtahy a třeba i bezbariérové sprchy. Uvidíme také měnící se roli druhé ložnice, která bude pracovnou, pokojem pro pečovatele, nebo pokojem pro návštěvy a vnoučata.

Další možností je růst podpůrného bydlení. Tyto byty budou uspořádány do tzv. „sdílených vil“ – jedná se o typ bydlení, které podporuje nezávislost a důstojnost pro ty, kteří sice vyžadují péči, ale nechtějí se cítit jako v pečovatelském zařízení. 

Responzivní domovy

Výzkumy ukazují, že do roku 2050 se teploty zvýší o 2,8 až 5,4 stupně. Podle Výboru pro změnu klimatu to bude mít za následek přehřívání budov, v roce 2050 dojde k přibližně 7 000 úmrtím způsobených teplem ročně, což znamená trojnásobek současného průměru. Tak se stane, pokud se se současnou situací nic nezmění.

Za 30 let uvidíme nejen implementaci opatření týkajících se bydlení bez uhlíkové stopy, v budoucnu také uvidíme domy, které budou automaticky reagovat na změny okolí. Domy budou vybaveny tepelnými čerpadly, která budou přeměňovat energii nízké kvality na intenzivnější teplo. Tepelná čerpadla tak nahradí tradiční zdroje tepelné energie.

Rok 2050: interiér našich domovů

Energeticky účinné spotřebiče

Vývoj technologie nám umožnil vytvořit zařízení, která nám pomáhají získat lepší kontrolu nad naší spotřebou energie. Energeticky účinná zařízení, jako jsou LED osvětlení, tepelná čerpadla a zařízení ovládaná aplikacemi, jsou pouze prvním krokem k minimalizaci škod na životním prostředí způsobených naším způsobem využívání elektřiny.

Dr. Ian Pearson očekává, že do roku 2050 bude dosaženo snížení emisí uhlíku produkovaného naším využíváním elektřiny. Až se tak stane, fosilní paliva už nebudou hlavním zdrojem výroby naší elektřiny, místo toho bude muset být každá domácnost napájena z obnovitelných zdrojů energie. To by nejen znamenalo, že domy budou zelenější, ale budou také méně nákladné na provoz.

Robotické inteligentní kuchyně

Již jsme se stali svědky dramatické změny v našich kuchyňských prostorech, když se naším hlavním pomocníkem stala chytrá zařízení v podobě Alexy, Siri a domácího asistenta Google. Kuchyně budou i nadále místem velkých změn. V roce 2050 budeme mít k dispozici roboty, kteří nám pomohou vařit s vyšší odborností a přesností. Časovače, automatické sekání a dokonce i 3D tisk potravin se stanou normou, díky které bude vaření snadným a příjemným zážitkem.

Personalizovaný interiér

Styl a interiér se staly důležitou součástí projevu individuality a našich osobních preferencí. V roce 2050 bude změna interiéru jednoduchou každodenní záležitostí. Vývoj inteligentní textilie umožní nábytku měnit vzhled, barvy, vzory a textury rychle a snadno, takže lidé budou moci často měnit svou výzdobu. I malování se tak stane snadnou každodenní možností. Zároveň se tak vyřeší některé z našich obav z produkce odpadu při vyřazování starého nábytku.

Domovy pro větší pohodu

V roce 2050 budou naše domovy přispívat ke zlepšení našeho celkového blahobytu. Například vytvořením dokonalého spacího prostoru pro každého člena domácnosti. Toho se může dosáhnout pomocí anti-zvukové technologie, nebo optimalizací úrovně světla pro dokonalý cirkadiánní cyklus, nebo také například začleněním pylových a virových filtrů. Postele v roce 2050 budou schopny měnit texturu tkaniny, tuhost a teplotu pro kvalitní noční spánek na míru. 

Většina stojících domů bude v roce 2050 postavena v minulosti, domy budoucnosti tedy nemusí z vnějšku vypadat jako futuristické, bílé buňky, některé drastické změny se ale projeví v interiéru našich bydlení. Tyto transformace nebudou jen výsledkem společenských změn, ale budou také reakcí na vývoj technologií a environmentální otázky. 

Užitečné odkazy